Omstart i arbetslivet

Glöm inte att rättsöka!

Att börja om kan vara det bästa som hänt.

När du behöver börja om i arbetslivet är det lätt att tänka – om bara jag hade valt så istället, om bara jag hade haft rätt utbildning, om bara arbetsmarknaden såg annorlunda ut. Ofta finns det svar som är bättre än de vi först söker efter.

Två fel kan bli ett rätt

I början kändes allt bra. Evas nya jobb på forskningsinstitutet gav henne ansvar och möjligheter att lära känna nya människor. Lönen var okej och hon fick ordning på sitt liv.

Det första tecknet på att något inte stämde kom efter ett par år. Eva ägnade allt mer tid åt att administrera och dokumentera andras forskning. Det var inte det hon sett fram emot under fyra års biologistudier. Samtidigt trivdes hon med kollegorna. Plikttrogen som hon var så fortsatte hon på institutet. Snart hade hon arbetat där i sju år.

Eva hade alltid älskat att måla. Hon fick ofta frågan varför hon inte jobbade med färg och form. När hon hittade en kvällskurs i grafisk formgivning kände hon att hon hittat rätt. Men hon upptäckte också något annat. De flesta av kurskamraterna var tio år yngre och hade redan jobbat med formgivning i flera år.

När utbildningsåret gick mot sitt slut kunde de andra gå tillbaka till sina jobb på tidningar och reklambyråer eller använda sina kontaktnät i branschen för att hitta nya jobb. Men inte Eva. Alla arbetsgivare hon kontaktade sökte formgivare med erfarenhet.

Jobbet som biolog kändes mer avlägset än någonsin och att gå tillbaka till institutet kunde hon inte tänka sig. Eva kände sig som en före detta biolog och som en misslyckad formgivare – utan vare sig jobb, erfarenhet eller kontakter. Medioker biolog och medioker designer.

Vad skulle hon göra?

Hon fick många goda råd. Men hon tackade nej till den där tredje utbildningen som någon föreslagit. Avstod från en praktikplats på ett tryckeri. Och slutade att skicka iväg snygga ansökningar med foto på.

Vändningen kom när hon förstod att bland biologerna i Sverige var hon antagligen den som kunde mest om form. Hon vågade också erkänna att bland formgivarna hon träffat så kunde hon nog mest om biologi. Insikten blev avgörande för Evas arbetsliv. Nu kunde hon äntligen släppa bilden av sig själv som före detta biolog.

Hon slutade söka jobb som formgivare överallt där hon kom åt. Hon ställde istället några frågor till sig själv. I vilken typ av formgivning är det bra att ha kunskaper om växter, djur eller människor? När behöver celler och rötter eller skelett illustreras? Vilka biologer beställer ibland formgivning?

Idag är Eva fullbokad. På uppdrag av Sida gör hon illustrationer i en fälthandbok om Östafrikas hotade fåglar och fiskar. Hon gör affischer för en utställning om Östersjöns marina miljö. Och när en plantskola gjorde en annonskampanj för vårens träd och buskar ansvarade Eva för formen.

Eva är ingen toppbiolog. Efter mindre än två år i yrket är hon knappast heller någon stjärndesigner. Men hon kan grunderna i biologi och design. Och framförallt kan hon kombinera dem. Hon kan tala både med formgivare och med biologer på deras eget språk. Kanske är hon Sveriges bästa biologdesigner.

Vad kan du göra?

Historien om Eva är sann. Vi har skrivit en bok där du får följa Eva och andra som funnit sina lösningar. Du får också se hur deras väg är kopplad till det bästa som finns inom karriärforskning.

Boken heter Äntligen måndag – Myter och möjligheter i arbetslivet. Den har sålt i över 10 000 exemplar och finns på bibliotek, i bokaffärer och inläst för synskadade på Myndigheten för tillgängliga medier.

"Äntligen måndag är så relevant, välskriven och spännande att den kan läsas som skönlitteratur."Tidningen Du&Co
My Image

Vill du veta mer om dina möjligheter?

Boka ett gratis samtal med en professionell coach. Välj mellan ett möte hos oss på Stadsgården 10, vid Slussen i Stockholm eller ett telefonmöte.

You must enter in a date.
Vänligen fyll i ett telefonnummer
Tack! Vi kontaktar dig för att bekräfta bokningen.×
Något gick fel. Ring oss gärna på 0708 - 15 00 09×