Diskriminering

Hur tar du dig förbi?

Andras fel men dina konsekvenser

Att mötas av diskriminering är fel – vare sig det handlar om ålder, kön, språk, etnicitet, vem vi älskar eller något annat. Men människor kommer att fortsätta förenkla i mötet med andra människor.

Hur gör vi om vi vill ha jobb men inte kan vänta på att fördomar ska försvinna? Det visar sig vara klokt att ta fördomen på allvar och fråga sig "Hur kan jag hjälpa den jag möter att inte kasta bort mig av fel anledning". För även om fördomen ligger hos den andre, hamnar konsekvenserna hos oss.

Ett exempel visar hur vi kan få jobbet och samtidigt minska diskriminering.

Sportbutikskillen

En kille märkte att hans utseende och brytning fick arbetsgivare att associera med kriminalitet eller gängtillhörighet. Resultatet var att arbetsgivarna bara verkade vilja avsluta alla samtal med honom så fort som möjligt.

Han ville jobba i sportbutik och bestämde sig för att besöka intressanta butiker för att fråga om jobb eller praktik. För att inte skrämma upp möjliga arbetsgivare kom han på att han kunde ta med sig sin dotter i barnvagn när han gick runt. Eftersom hans sätt att hantera barnet lugnade arbetsgivarna fick han utrymme nog för att presentera sina utmärkta erfarenheter. Han fick sitt drömjobb och arbetsgivaren fick den bästa säljare han någonsin anställt.

Han använde en fördom om pappor för att ta sig förbi en fördom om det främmande. Varje dag står han nu där och visar för världen att hans utseende och brytning inte förtjänades att kastas bort.

Ur vår bok Äntligen måndag - myter och möjligheter i arbetslivet.

Vad kan du göra?

Historien om sportbutikskillen är sann, hemsk och klok på en gång. Vare sig vi vill det eller ej kommer människor vi möter att stoppa in oss i ett fack. Då är det klokt att ta befälet och bestämma vilket fack vi ska hamna i. Pappa eller skrämmande? 60-åring eller fallskärmshoppare?

Många människor möter samma diskriminering, men vägen förbi är alltid unik.

Vill du veta mer om dina möjligheter?

Boka ett gratis samtal med en professionell coach. Välj mellan ett möte hos oss på Stadsgården 10, vid Slussen i Stockholm eller ett telefonmöte.

You must enter in a date.
Vänligen fyll i ett telefonnummer
Tack! Vi kontaktar dig för att bekräfta bokningen.×
Något gick fel. Ring oss gärna på 0708 - 15 00 09×